dinsdag 5 maart 2024

MUZIKALE LEZING FRITS DE LANGE: OVERWELDIGEND, LEVEN MET WAT JE NIET IN DE HAND HEBT.

Datum: 
 dinsdag 5 maart 2024
Tijdstip: 
 20:00  - 22:00 met nagesprek / hapje / drankje
Locatie: 
 Dorpskerk Bathmen

De muzikale lezing combineert zorgvuldig gekozen liedjes over het thema (gezongen door Eessa Frieman) met een prikkelende, inspirerende tekst waarmee Frits de Lange probeert de inhoud van zijn boek dichter bij de ervaring van mensen te brengen.

Hoe kun je van het leven blijven houden als je de greep erop hebt verloren, dat is de vraag die centraal staat.

Dat het leven niet maakbaar is of te plannen, dat wisten we natuurlijk al. Maar de oorlog in Oekraïne, de corona pandemie, de klimaatcrisis – ze maken dat dat besef zich nu onontkoombaar aan ons opdringt. We hebben het leven niet in de hand. Dat kan je overdonderen, maar het kan ook traumatisch uitpakken.
Vroeger moesten we alles nemen zoals het kwam. De Voorzienigheid of het lot bedeelde ons iets toe: de mens wikt, God beschikt. Als reactie gingen we onze eigen autonomie benadrukken en dachten we dat wijzelf de wereld in onze greep konden krijgen. Met geen van beide houdingen komen we verder. Kunnen we vandaag een nieuwe religieuze houding vinden tegenover dat wat aan onze greep ontsnapt?

Frits de Lange denkt dat dit kan. Zijn oproep: ga met dat overweldigende leven om zoals een danser zijn beweging afstemt op die van zijn danspartners, zoals een musicus zijn spel afstemt op zijn medemusici. Stem je af op je omgeving. Als het resoneert, dan voelt het goed.

Hoe komen we weer in cadans met onszelf, met elkaar, met de natuur? Kunnen we ook dansen met God? Heeft God de wereld dan wél in de hand? Hoe zit dat met Zijn Voorzienigheid?
Eessa Frieman vertolkt indringende liederen over hoe verrukkelijk én verschrikkelijk het leven kan zijn; van Maarten van Roozendaal tot De Dijk, van Nick Cave tot Leonard Cohen, over kwetsbaarheid, pijn en verlangen, maar ook over geloof, schoonheid en intens geluk. Frits de Lange begeleidt haar op gitaar.

Info: Theo Overduin
Tel.: 06-82711812
Email: overduintheo1@gmail.com

terug