Gedachte van de week Gedachte van de week

11-1-2022: de gedachte van de week

HOOPVOL LEVEN

Het nieuwe jaar is goed en wel van start gegaan. Wat gaat het worden? Niemand die het weet. De toekomst lijkt onvoorspelbaarder dan ooit. Hoe gaan we daar mee om? Maakt het ons aangeslagen, pessimistisch of misschien zelf cynisch? Of kiezen we voor een andere insteek en voor een ander perspectief?

We horen het vaak om ons heen: maak je niet druk over dingen waar je geen invloed op hebt. Je kunt wel boos worden op het weer, maar dan nog zullen er evenveel buien vallen en blijft het net zo hard waaien. Dat helpt ons dus geen stap verder. Wat ons wel verder helpt, is om uit te gaan van de HOOP en te kiezen voor een HOOPVOL LEVEN en voor een HOOPVOL toekomstperspectief. Dat gaat misschien niet vanzelf, maar voor iedereen geldt dat er ergens wel –diep van binnen- een sprankje HOOP en LICHT te vinden is. Als we de tijd en de rust nemen om die positieve aanknopingspunten te zoeken en te vinden, dan staan we letterlijk anders in het leven. Wie leeft vanuit de HOOP ziet ineens overal kleine maar soms ook grote kansen. En het zet je aan om in actie en in beweging te komen. Bij voorkeur samen met anderen. Wie leeft vanuit de HOOP, kan bergen verzetten en straalt een aanstekelijk optimisme uit. Dat zag je heel duidelijk bij de vorige week op 90-jarige leeftijd overleden aartsbisschop Desmond Tutu, die zichzelf ooit omschreef als “gevangene van de hoop”. Een mooi beeld, want het geeft aan dat de HOOP altijd in en bij je is, wat er ook gebeurt.
Ook als Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek proberen we –met vallen en opstaan- zo in het leven te staan, elkaar op te zoeken en te bemoedigen. Zo worden we samen sterker! Laat je ook raken, bemoedigen en word net als Desmond Tutu een “gevangene van de hoop”.

18-1-2022

‘De berg die we beklimmen’

De berg die wij als dorpelingen, op initiatief vanuit de Protestantse gemeente Bathmen-Okkenbroek, op donderdag 2 juni van dit jaar gaan beklimmen heet de ‘Alpe d’Huez’ en ligt in Frankrijk. U heeft daar vast al van gehoord.
Wij, een groep van 16 enthousiaste mensen, doen dat om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker omdat kanker ons allemaal raakt.
De berg die we momenteel als land en als wereld moeten beklimmen heet ‘Corona’ en dát raakt ook ieder mens.

Zo hebben we als mensen van alle tijden en van alle plaatsen vele bergen te beklimmen. Bergen van ziekte én van eenzaamheid. Van onrecht én van pijn. Van schuld én schaamte. En zo zijn er nog tientallen andere hoge bergen te noemen.
Maar gelukkig leert het leven ons ook, dat als we daar samen de schouders onder zetten en het in verbondenheid met elkaar doen, we de toppen zullen bereiken en het licht zullen zien dagen.
Dát was de boodschap die Amanda Gorman met het gedicht ‘the hill we climb’ aan president Joe Biden meegaf. En dat ís de boodschap van dat kind in de kribbe, waar we onlangs met Kerst nog bij stilstonden: ‘Het licht blijft altijd schijnen - als je maar de moed hebt het te zien – als je maar de moed hebt het te zijn’.

Daarom beklimmen we begin juni die hoge berg al wandelend of fietsend. Vanaf eind januari gaan we ons daar samen, fysiek, op voorbereiden.
Maar er zijn ondertussen ook al heel wat plannen bedacht en initiatieven genomen om de praktische kant van deze klim – het geld voor het onderzoek naar kanker – te waarborgen.
We hopen dat we daarbij ook op uw steun mogen rekenen!
Want alleen samen bereiken we de top 😊

 
Voor meer info: kijk op de website van de kerk: www.kerkbathmenokkenbroek.nl. Wees wel:kom!

 

terug