Gedachte van de week

Gedachte van de week

26 september 2023
 

SAMEN

Er gaat bijna geen dag voorbij of er staat iets over in de krant. Met de verkiezingen in aantocht laat elke partij van zich horen. Hoe moet onze samenleving er in de toekomst uit zien. Het toverwoord deze campagne is SAMEN (elke partij heeft zijn eigen term). Na jaren van politiek gericht op zelfredzaamheid en privatisering komen we er achter dat daar negatieve kanten aan zitten. Het is natuurlijk goed dat vrouwen veel meer zelfstandig zijn geworden. Dat ouderen langer op zichzelf wonen. Dat kinderen onderwijs op maat krijgen. Maar het lijkt alsof we uit het oog zijn verloren dat we elkaar nodig hebben om mens te kunnen zijn. Dat heeft de pandemie met zijn lockdowns wel aangetoond.
In de Bijbel staan talloze verhalen die gaan over verbinding zoeken. Streven naar vrede en gerechtigheid, barmhartigheid en liefde. Die zaken kunnen niet in je eentje. We zijn een SAMEN-leving. In onze dorpen proberen we het Noaberschap (gelukkig) nog steeds invulling te geven. Niet alleen als buren, maar ook op verenigingsniveau. Een paar voorbeelden. Elke laatste vrijdag van de maand kan men samen eten in Braakhekke of elke eerste zondagmiddag (vanaf 14.00 uur) van de maand spelletjes of kletsen in de kerk. In Okkenbroek is er elke dinsdagmorgen koffie-ochtend in het Noaberhuus. Fijn voor als je alleen bent, maar iedereen is welkom Zo geven we het omzien naar elkaar vorm in onze dorpen. SAMEN maken we er wat van. Ga je mee (doen)? Wel:Kom!


19 september 2023

Nieuw noaberschap.

Met de paplepel werd het ons ingegoten. Je leeft niet voor jezelf alleen. Vanzelfsprekend kijk je ook om je heen. En je helpt waar nodig. Zo hebben wij dat altijd hier gedaan. En zo doen we het nog steeds. Noaberschap. We kennen niet anders, we kunnen niet anders en we willen niet anders. Zo zijn onze manieren. Dag in, dag uit.

Noaberschap is echter niet altijd en overal zo vanzelfsprekend als het lijkt. Op al die plaatsen in de wereld waar oorlogen heersen en waar conflicten zijn of grote tekorten, daar is weinig te merken van solidariteit, elkaar helpen, aandacht voor elkaar en voor alles wat kwetsbaar is. Daar staat de strijd centraal. Niks samenwerking. Je tegenstander verslaan en uitschakelen. Voor jezelf zorgen, maakt niet uit ten koste waarvan. Dat is het enige dat telt.

Laten we donders blij en onmeunig dankbaar zijn dat we hier en nu in een land wonen, waar geen oorlog is. En waar we -als we eerlijk delen- ervoor kunnen zorgen dat iedereen het goed heeft. En laten we juist in onze dorpen ervoor zorgen dat we elkaar niet uit het oog verliezen. Dat we rekening houden met elkaar. Voor elkaar blijven zorgen. Naar elkaar blijven omzien. Zorgen dat iedereen erbij hoort en dat iedereen voluit mee kan doen. Opdat het ons allen werkelijk GOED mag gaan.

Ook in en vanuit onze dorpskerken zijn we hier elke dag van de week mee bezig. Noaberschap en naastenliefde zijn immers simpelweg twee handen op één en dezelfde buik. Laten we daarom de handen ineenslaan. Elkaar de hand reiken. Elkaar opzoeken. Elkaar werkelijk zien staan. Zodat elke nieuwe dag voor iedereen ook weer iets moois kan opleveren en een nieuw perspectief kan bieden. Ga je mee? En doe je mee? Altijd WEL:KOM.



12 september 2023

‘ZOEK DE VERSCHILLEN’
Eén van de redenen om op vakantie een ander land te bezoeken, is het opmerken van verschillen. Verschillen in taal, in cultuur, in natuur én in mensen. Vaak verrast het je en opent het je ogen voor nieuwe vergezichten.
Maar soms ontdek je ook onverwachte overeenkomsten.

Zo verging het mij dit jaar in Ierland. De taal was anders. Engels met een Iers accent, waar ik erg aan moest wennen. Gelukkig pasten de meesten zich aan en konden we het met ons ‘school-engels’ daar redden.
Een andere natuur: weids en groen met kleurig begroeide bermen, rotsige bergen en vele zeeën en meren.
Én een andere cultuur: om te beginnen een stevig ontbijt, links rijden, plezier maken in de pub en overnachten in een bed&breakfast (B&B). De meest voorkomende overnachtingsmogelijkheid in Ierland!

En tijdens al die B&B’s die wij aandeden, ontdekte ik al gauw de overeenkomsten met ons Sallanders. Het waren stuk voor stuk gemoedelijke, hulpvaardige, eerlijke mensen die het eten bereidden met de zuivelproducten van eigen erf en die gastvrijheid en traditie hoog in het vaandel hadden.
En die, net als wij, allemaal hun eigen unieke levensverhaal met zich meedroegen. De één had de B&B om economische redenen, de ander voor de gezelligheid. De volgende om buitenlanders te kunnen ontmoeten en een vierde om de eenzaamheid de baas te zijn.
Ongemerkt kregen we zo een inkijkje in hun leven en konden naar elkaars levensverhaal luisteren.

Precies dát doen we als gemeenschap ook in de kerk. We luisteren naar elkaars levensverhaal en ontdekken in de Bijbelse verhalen dezelfde kwetsbaarheid die ons allen eigen is.
Gods liefde laat ons zien hoe we daarmee om kunnen gaan en hoe we elkaar daarin kunnen ondersteunen en bekrachtigen.
Overeenkomsten tussen mensen blijken dus echt van alle tijden én van alle plaatsen te zijn!

terug