zondag 6 oktober 2019

19.30: Concert Exicon Vocaal ensemble: "Baltische Zielen"

Datum: 
 zondag 6 oktober 2019
Tijdstip: 
 15:00  - 17:00
Locatie: 
 Dorpskerk Bathmen

Na een uitbundige, en misschien toch niet al te droge zomer, beginnen de musici weer uit hun holen te komen. Hoewel, ook in de zomer wordt het steeds drukker, in onze streken bijvoorbeeld met het Gelderse NJO muziekfestival, dat dit jaar een paar heel mooie momenten opleverde. Denk er eens aan als u volgend jaar besluit om geen verre reis te maken (klimaat en zo...). Maar dat terzijde.
In ieder geval: het concertseizoen begint, ook in Bathmen. Voor de aftrap gaan we naar de Baltische staten. Vocaal Ensemble Exicon geeft een concert waarvoor Jan Brokken's boek "De Baltische Zielen" mede als inspiratie diende. En over wat voor Baltische zielen hebben we het dan? (vrij naar www.oostblog.info ):
In willekeurige volgorde en verre van volledig:
De befaamde architect Sergej Eisenstein, een belangrijke naam in de art nouveau. Riga, hoofdstad van Letland, is de tweede Jugendstil-stad na Parijs. Als je van art nouveau houdt, bezoek Riga en vergaap je aan de Efteling-achtige gebouwen van zijn hand.
De filosofe Hannah Arendt, die aan de Universiteit van Königsberg (nu Kaliningrad) met Immanuel Kant in debat ging over de vraag of Marx goed of fout was (antwoord: fout). Arendt is vooral bekend van haar filosofie over de banaliteit van het kwaad, die ze ontwikkelde tijdens het volgen van de Eichmanprocessen. En Kant was een levend horloge, zo punctueel dat de mensen die langs de route van zijn ochtendwandeling woonden hun klokken gelijk konden zetten op het moment van zijn passeren...

Mark Rothko, geboren in Letland als Markus Rothkowitz, vertrok op jonge leeftijd naar de VS en werd daar een wereldberoemd schilder
De Estse componist Arvo Pärt. Muziek is belangrijk in alle Baltische staten, songfestivals zijn er grote evenementen. En ja, wist je dat… ook de voorouders van Bob ‘Zimmerman’ Dylan en Simon & Garfunkel uit Vilnius kwamen?
De beroemde beeldhouwer Jacob Lipchitz, waarvan een paar werken in het Kröller-Müller te zien zijn.
Kortom, grote namen, daar in het Balticum. En nu nog steeds! Hun koortraditie is enorm, en Exicon wil dat, samen met de Letse organiste Liga Vilmane, aan u komen laten horen!
Komen dus!!
 

terug