zondag 10 april 2022

Concert Muziekkring Bathmen: Rogeri piano trio

Datum: 
 zondag 10 april 2022
Tijdstip: 
 15:00  - 17:00
Locatie: 
 Dorpskerk Bathmen
Prijs: 
 € 12,50 donateurs, € 17,50 niet-donateurs

Rogeri piano trio


Het Rogeri piano trio bestaat uit drie bevlogen musici die hun sporen in de kamermuziek ruimschoots verdiend hebben. De programma’s worden meestal tijdens concerten toegelicht.

Marjes Benoist (piano) studeerde aan de Conservatoria van Amsterdam (bij Jan Wijn), Rome (Guido Agosti) en Moskou (Yevgeny Moguilevsky). Zij is actief als uitvoerend musicus in binnen- en buitenland, gaf 40 jaar les aan Nederlandse conservatoria en is regelmatig jurylid bij pianoconcoursen.
Cobi Berculo (viool) studeerde bij Davina van Wely en Herman Krebbers. In Israël en Duitsland bekwaamde ze zich verder in kamermuziek. Gedurende 30 jaar was ze als 1e violiste werkzaam in het Radio Filharmonisch Orkest. Ook speelde ze o.a. in het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast is ze viooldocente in haar eigen praktijk.
Jaap Sytsma (cello) behaalde bij Tibor de Machula in Amsterdam het eindexamen solospel. Vervolgens studeerde hij nog anderhalf jaar bij André Navarra aan de Hochschule für Musik in Detmold (Duitsland). Jaap was jarenlang solo-cellist van het Nederlands Ballet Orkest en Holland Symfonia. Ook speelde hij als solist met diverse Nederlandse orkesten en is hij actief als kamermusicus.
Ze spelen in Bathmen een prachtig programma met trio's van Mendelssohn (nr 1, opus 49) en Dvorak, beiden meesters in deze muziekvorm. Mendelssohn werkte op advies van een collega-componist de pianopartij bij om een en ander meer romantisch te laten worden. Daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd, vanaf de eerste noot raakt dit stuk de toehoorder.  Van Dvorak horen we het trio in f, opus 65. Een omvangrijk, ernstig en indrukwekkend werk. Eduard Hanslick, de beruchte muziekcriticus van die tijd, schreef erover: "Het meest waardevolle kleinood dat ons te midden van de vloedgolf aan concerten in de afgelopen weken werd gebracht, is zonder twijfel Dvorak's nieuwe pianotrio in f kleine terts. Het maakt duidelijk dat de componist aan de toppen van zijn carrière is aangeland".  Waarvan acte...
 

terug