Gedachte van de week

Gedachte van de week

21-3-2023
Goede voornemens opnieuw bekeken

Pasen komt al snel dichterbij. We zijn namelijk alweer over de helft in de 40-dagen-tijd, tussen carnaval en Pasen. Een bijzondere tijd waarin de goede voornemens van het begin van het jaar nog eens heroverwogen kunnen worden. Lukt het om deze voornemens onderdeel te maken van je dagelijkse praktijk? Of voel je je er vervelend over dat het maar moeilijk of helemaal niet lukt? Het overkomt ons allemaal wel eens, waarbij het soms kan omslaan in ergernis of zelfs boosheid als er iets niet lukt. Het kan zelfs zo ver gaan dat een telkens terugkerende vervelende ervaring omslaat in diepe teleurstelling, tot stress of als het lang aanhoudt zelfs trauma. Als je er zo lang mee blijft lopen, lang in blijft hangen, houdt het je soms in z’n greep. Er ontstaat verkramping en verdichting
in je spieren. Ook in je hartspier. Het verkleint je hart, als het ware, waardoor ook de liefde vanuit je hart moeilijker kan stromen. Het belemmert je om vrij te leven en kan je beperken in de omgang met anderen.
Hoe kun je weer loskomen uit deze verkramping, hoe kom je weer terug in de ruimte? Ruimte in je spieren, ruimte in je hart. Dat je hart weer groot wordt en kan stralen van liefde naar jezelf en je medemens. Deze 40-dagen-tijd leent zich bij uitstek om die vragen waar je aan lijdt, in stilte voor te leggen aan God, die ook in je is. Je komt ermee weer dichter bij jezelf en God, waar die ruimte en liefde mogelijk op je liggen te wachten om gevonden te worden. Het kan je symbolische opstanding worden uit je doodse bestaan. We zoeken het tot Pasen ook in de stilte van de Dorpskerk in Bathmen op iedere werkdag om 6:30 uur en zaterdag om 7:00 uur in de ochtend. Je bent van harte wel:kom! om ook met deze stille meditatie van 20 minuten mee te doen.14-3-2023
Een frisse blik

Op het moment van schrijven is het nat en koud buiten. Toch zie ik het voorjaar al overal. Je moet weten waar je naar moet kijken. Doordat ik zie dat de bladknoppen opzwellen, de vogels weer meer lawaai maken is een natte dag als deze minder vervelend. Zo maakt het ook uit hoe je kijkt naar wat er in je leven of de wereld gebeurt. Wat is jouw kijk op de wereld om je heen? Kijk je met een roze bril de wereld in? Of zie je alles somber in? Zie je alleen wat je wilt zien? Of steek je als een struisvogel je kop in het zand?
Aankomende zondag lezen we in de kerk over Samuël. Hij gaat naar een familie met veel sterke stoere mannen om een koning te zalven. Hij zalft echter David, de jongste, die heel andere eigenschappen heeft. Ook een verhaal uit Johannes (over de genezing van een blinde man) leert ons dat we door Jezus met andere ogen naar de wereld kunnen of zelfs moeten kijken. Als je vanuit het perspectief van Jezus naar de wereld kijkt kom je tot andere beslissingen of acties. Met andere ogen kijken. Niet blind voor wat er om je heen gebeurt. Een open frisse blik op de (nabije) toekomst.
Laat je ook inspireren aanstaande zondag om 10.00 uur. Wel: Kom!

terug