dinsdag 7 december 2021

Filmavond: Des Hommes et des Dieux vervalt ivm covid maatregelen

Datum: 
 dinsdag 7 december 2021
Tijdstip: 
 18:00 (maaltijd), 19:30 (film)  - 22:00

De filmavond vervalt ivm de beperkende covid-maatregelen


Acht monniken leven in harmonie met elkaar en met de lokale bevolking. Al jarenlang is het kleine klooster het toevluchtsoord voor de bevolking, die er terecht kan voor medicijnen en een goed gesprek. Door de aanwezigheid van het klooster zijn de spanningen in het gebied lange tijd langs hen heen gegaan. Maar de terroristen breiden hun territorium uit en wanneer niemand meer veilig blijkt gaan ook de monniken zich zorgen maken.
Een paar westerlingen die in de buurt werken worden met doorgesneden kelen terug­ gevonden, twee leraressen worden om het leven gebracht omdat ze tegen scholieren vertelden dat verliefdheid een normaal gevoel is..
Sommigen van de monniken vinden dan ook dat ze beter een ander gebied op kunnen zoeken, anderen zien in dat God hen niet voor niets op deze plaats heeft gebracht.
Wanneer de moslimfundamentalisten voor medische hulp naar het klooster komen worden de broeders voor het blok gezet. Door hulp te verschaffen zetten ze zichzelf bij de overheid in een verkeerd daglicht. Maar het leger tot het klooster toe laten om hen te beschermen willen ze ook niet. Na dagenlange contemplatie besluiten de monniken een voor een om te blijven. Hun band met elkaar, het klooster en de dorpelingen is te sterk om zomaar op te geven. Een herder laat zijn kudde niet in de steek. En wat zouden wij doen als we voor een dergelijke keuze gesteld werden? Voor de broeders is die vraag uiteindelijk geen vraag, zij worden gedreven door iets wat groter is dan henzelf.
Kortom: een indrukwekkende, heftige film, die zeker aanleiding geeft tot (na)gesprek.


NB: Graag bij aanmelding aangeven of je ook een bijdrage wilt leveren aan het organiseren van de gezamenlijke maaltijd. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een pannetje soep, het maken van een ovenschotel, een salade, of wat dan ook.

Info: Theo Overduin en Gert Wijnstok.

terug