Gedachte van de week

Gedachte van de week

23 mei 2023
 

De geest krijgen…..

Kent u die uitdrukking? De geest krijgen. Als je de geest krijgt, dan gebeurt er wat. Je komt in beweging, je krijgt (zomaar en schijnbaar uit het niets) een geweldig idee. Of nieuwe inspiratie. Het valt je toe. Waar het vandaan komt? Niemand die het weet. Ineens schiet “iets” je te binnen. Is het een ingeving? Het is als een vuurtje, dat oplaait. Een vuurtje, dat je nieuwe energie geeft. Misschien is het wel een “heilig” vuurtje? Dat zich ook nog eens als een lopend vuurtje kan verspreiden. Zodat van het een het ander komt.

Komend weekend is het Pinksteren. Ook in onze kerken staan we hier bij stil. Maar weten we eigenlijk nog wel waarom we Pinksteren vieren? En waar het Pinksterfeest in wezen om gaat? Met Pinksteren vieren we dat God Zijn Geest aan ons als mensen heeft gegeven. Om ons te inspireren, om ons in beweging te zetten, zowel letterlijk als figuurlijk. Om ons te helpen elke dag het goede te doen. Gods Geest als een geweldig geschenk. Gratis beschikbaar voor iedereen, die het maar geloven wil. Een heilig vuur, dat in ieder van ons kan branden. Een heilig vuur, dat nooit meer dooft!
Geweldig dat er na Kerst, na Pasen en na Hemelvaart ook Pinksteren is. Het feest van de Geest. Laat je begeesteren. Laat je inspireren. En wees wel:kom!
Zondagochtend 10 uur in de dorpskerk te Bathmen.


16 mei 2023

Denk niet wit, denk niet zwart.

Soms klinkt het heel aantrekkelijk. En is het ook wel heel overzichtelijk. Je bent ergens voor, of je bent tegen. Je bent het met iemand eens. Of juist niet. Maar heel vaak is het niet zo simpel als het lijkt. En is iets niet simpelweg waar of niet waar. Of wit of zwart. Tussen wit en zwart zitten sowieso altijd heel veel kleuren. Alle kleuren van de regenboog. Of heel veel grijstinten. Wie alleen maar denkt in wit of zwart, in voor of tegen, in aan of uit, vergeet de nuance.

Laten we eerlijk zijn: voor heel veel dingen geldt dat je niet simpelweg kunt zeggen, dat je voor of tegen bent. Ben je voor of tegen duurzame energie? Voor of tegen (minder) vlees eten? Voor of tegen vluchtelingen opvangen in ons land? Heel vaak is de achterliggende problematiek veel ingewikkelder en veelzijdiger. En dan doe je elkaar al heel gauw onrecht aan, door je al te gemakkelijk te verschuilen achter een schijnbaar eenvoudige stellingname. En zit je dan bijvoorbeeld eenmaal in het ja-kamp, dan loop je heel snel het risico dat je alle anderen niet meer serieus neemt. Lekker comfortabel in je eigen “bubbel” wegkruipen. Met als gevolg dat je niet meer bereid of in staat bent om daadwerkelijk, open en aandachtig te luisteren naar de mening en de gedachtengang van anderen. Zo raak je van elkaar vervreemd en ligt polarisatie op de loer. Niet voor niks loopt er nu een uitgebreide reclame-campagne op radio en TV van de Stichting Ideële REclame (SIRE) tegen de steeds meer om zich heen grijpende polarisatie. Polarisatie die soms zelfs doorslaat richting korte lontjes en mensen, die elkaar -vaak om het minste of geringste- op allerlei manieren bedreigen of zelfs naar het leven staan.
In onze kerken proberen we te allen tijde polarisatie te voorkomen. En zoeken we juist het open gesprek, begrip voor elkaar, toenadering en verbinding. Wil je dat ook eens proeven, ondervinden of meemaken? Wees wel:kom. Elke zondagochtend staan onze kerkdeuren open. Voor iedereen. Ook voor jou. Want elk mens, elke ander, is een mens zoals jij. En mag er zijn zoals hij of zij is!

 

terug