woensdag 17 november 2021

Thema-avond: Heilige onrust en Moderne pelgrims

Datum: 
 woensdag 17 november 2021
Tijdstip: 
 19:30 (koffie) 20:00 (start thema-avond)
Locatie: 
 Dorpskerk Bathmen

Veel vrijzinnigen, kerkverlaters en seculiere zoekers leven in het besef van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar kunnen dat moeilijk onder woorden brengen. Voor hen schreef Frits De Lange in 2018 het boek Heilige onrust: een pelgrimage naar het hart van religie. Hij gaat op zoek naar de kern van de joods-christelijke traditie en actualiseert haar door zich te identificeren met hedendaagse pelgrims. Voor hen is niet langer Santiago de Compostela of het hiernamaals de bestemming , maar de spirituele en fysieke ervaring van het leven en van de reis zelf. Wat bezielt deze nieuwe pelgrims? De pelgrim 2.0 ervaart volgens De Lange het leven in zijn naakte essentie, door te erkennen 'dat er iets is dat ervoor zorgt dat we de ene voet voor de andere blijven zetten'. Om te doorgronden wat dat 'iets' behelst, laat De Lange zich inspireren door theologen als Augustinus en Bonhoeffer, filosofen als Nietzsche en Derrida, en schrijvers als Sandor Marai en Leonard Cohen.

Tijdens deze avond licht Frits De Lange zijn boek nader toe.
Daarnaast is er kort ruimte voor de verhalen van twee moderne pelgrims uit onze eigen gemeente: Henk Nikkels en Theo Overduin.
Gastspreker: Prof. Dr. Frits De Lange. Kortom: dit belooft een buitengewoon boeiende avond te warden!

Frits De Lange is emeritus hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en buitengewoon hoog/eraar Systematische Theologie aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika.Daarnaast doceert hij onder andere aan de filosofische Academie op Kreta.

terug